Tijdens de montage kom je er pas achter hoe de beelden die jij gefilmd hebt pas goed tot zijn recht komen. Maar om die video dan te monteren heb je wel een programma nodig. En ga je dit via je laptop doen of monteer je toch liever via je telefoon? Welke programma’s zijn handig voor welke device? Ik deel graag mijn favoriete mobiele en deskop montage apps.

Zelf ben ik groot voorstander van om de edit via mijn laptop te doen. Dit omdat je dan net even wat beter alles kunt bekijken en je niet zo hoeft te pielen op een klein telefoonschermpje. Maar dat is dus uit gemak en omdat ik niet beter weet. Ik kan mij namelijk ook voorstellen dat jij het fijner vind om via je telefoon te editten als je de beelden ook met je telefoon geschoten hebt. Dus ook daar zal ik een aantal tips voor op een rijtje zetten.

Montage programma’s voor laptop/computer

– Premiere Pro (via Adobe Abonnement) Windows & Apple

Als je mij zou vragen wat het beste en fijnst werkende montage programma zou zijn dan zou ik heel hard Premiere Pro kunnen roepen. Dit is dan ook (je raad het vast al) het programma waar ik mee werk. Voor dit programma zou ik je wel aanraden van te voren af te vragen hoever je gaat monteren. Want als je alleen de basic edit wilt gaan doen dan is dit best een duur en uitgebreid programma. Maar aan de andere kant; als je video écht wilt gaan gebruiken en op verschillende manieren wilt toepassen is dit echt wel een aanrader.

– iMovie ((alleen voor Apple) standaard op je macbook/MAC)

Imovie is eigenlijk wat de windows movie maker voor windows was. Maar dit is wel een programma wat je langdurig zou kunnen gebruiken en echt heel fijn is voor de basic edit. Het zit makkelijk in elkaar en je kunt het zowel op je mobiel als telefoon gebruiken. Ja, zeker een aanrader als je er niet zoveel voor over hebt en met Apple werkt.

– Premiere Rush (Als je het Adobe abonnement hebt)

Premiere Rush is een van de nieuwste apps van dit moment van Adobe. Deze app staat in verbinding met de app via je telefoon als je een Adobe abonnement hebt. Stel je begint een edit op je telefoon en je wilt hem later afmaken via je laptop dan hoef je alleen het project via Adobe Cloud te openen via de Adobe Rush app voor desktop en hoplakee, daar is je edit! Ook dit is een prima programma om je basic montage in te maken!

Montage apps voor je telefoon: 

 – iMovie (iPhone)

Imovie heeft eigenlijk hetzelfde verhaal als de Imovie waar ik het hierboven over had. Het is een heel fijn en makkelijk programma en je kunt de basic edit hier prima mee doen. Wil je er een muziekje bij of een tekst in laten vliegen? Ook dat kan en zelfs met deze telefonische versie!

– Premiere Rush 

Dit is een app die samenwerkt met de Adobe desktop app met dezelfde naam. In deze app kun je dan ook dezelfde bewerkingen doen als de Premiere Rush op je laptop of computer. Wel moet ik je zeggen dat deze app/programma iets ingewikkelder is dan bijvoorbeeld iMovie. Maar verder is dit ook een prima app voor als je al een adobe account hebt. 

– Instagram 

Je zou het niet denken, maar voor de standaard bewerkingen zou je ook gewoon de story functie van Instagram kunnen gebruiken. Juist om wat kleine visuele ‘accessoires’ toe te voegen of voor kleine tekstuele ondersteuning is deze app prima!

Dit waren mijn favoriete mobiele en deskop montage apps, heb je vragen of kom je er na het lezen van deze blog nog niet uit? Stuur een mailtje of een DM via Instagram!

Share This