Je hebt het helemaal helder wat voor video(‘s) je voor je onderneming wilt gaan maken! Nu moet je aan de slag met het maken van de video(’s). Maar waar ga je mee filmen? En waar kun je het geluid goed mee openemen? Kortom; wat heb je nodig om een goede video op te nemen? Ik geef je graag tips voor video apparatuur die je zou kunnen gebruiken bij het filmen van je video(‘s).

Welke camera’s zijn is aan te raden voor ondernemers?

Wil je gelijk goed uitpakken en het in een keer goed doen? Dan zou ik gelijk een mooie camera, goed geluid en licht aanschaffen. Wil je opbouwen en eerst aanvoelen of dit wat voor je is? Dan zou je prima kunnen filmen met je smartphone. Als je het toch liever niet met je telefoon filmt maar gelijk fijne apparatuur wilt aanschaffen dan zou ik eens kijken naar een systeem camera. Zelf film ik met de Sony A7ii en de Canon M6. Twee totaal verschillende camera’s maar beide heel fijn om mee te werken. Overigens wat Sony betreft is de Sony A6000 ook een mooi instap model met bijvoorbeeld de 16-50mm lens om mee te beginnen.

Wat gebruik ik om mijn camera neer te zetten / vast te houden?

Nu je hebt gekozen met welke telefoon of camera je gaat filmen komt het volgende aan de beurt; waar en vooral hoe ga je hem neer zetten of dragen? Een van de simpelste mogelijkheden om een camera op ooghoogte neer te zetten is om het met de huis tuin en keuken items te doen. Zo doen een stapel boeken het prima als camerastatief wanneer je iets voor een camera wilt gaan vertellen. Wil je kunnen zien wat je opneemt en of je goed in beeld bent maar heb je geen kantelbaar schermpje? Zet dan een spiegel wat hoger en achter je camera neer!

Maar uiteraard kun het ook gelijk goed aanpakken door een statief aan te schaffen. Tegenwoordig kunnen de meeste statieven ook gekanteld filmen wat heel fijn is voor bijvoorbeeld Stories of Instagram TV. Zo is deze octopus tripod ontzettend handig aangezien hij zowel voor je camera kan dienen als voor je smartphone! De poten kun je ergens omheen bevestigen én je krijgt er een bluetooth afstandsbediening bij. Wil je voor een wat groter statief voor je camera gaan? Dan zou deze Hama Star 63 een mooie aanvulling kunnen zijn. Deze kun je ook heel goed kantelen waardoor je geen lamme arm meer krijgt bij het maken van Instagram stories. Wil je vloggen of mooie sfeerbeelden maken? Dan zou ik gaan voor een smartphone gimbal. Zelf ben ik groot fan van Zhiyun, heb ik de Smooth 4 en deze werkt ontzettend fijn. Hij kan zowel verticaal als horizontaal filmen én is gewoon heel fijn en makkelijk in gebruik. Maar als ik nu een nieuwe zou kopen zou ik zeker kijken naar deze Zhiyun Crane M2 3-as Gimbal. Deze gimbal is goed voor zowel een compacte camera, een (lichte) systeemcamera als een smartphone. Nog beter dus want dan heb je twee vliegen in één klap! Wil je een gimbal voor je camera? Dan zou je eens kunnen kijken voor een DJI Ronin-S essentials Kit die ik veel voorbij heb zien komen en ook een fijn prijskaartje aan hangt.

video apparatuur tips
  • facebook

 

Goed geluid apparatuur 

Wil je eerst kijken of het hele filmen wel wat voor je is? Pak dan je telefoon oortjes erbij, plug deze in op je telefoon en leg hem in de buurt van jou en de camera. Zet de audio recorder van je telefoon aan, klik op de record knop, geef een klap in je handen (om je geluid achteraf makkelijker synchroon te krijgen achteraf) en opnemen maar! Als je geen microfoon tot je beschikking hebt maar je het geluid voor nu gewoon via je camera wilt opnemen (wat overigens over het algemeen ook prima te doen is), zorg dan wel dat je niet je hand voor de speaker in je telefoon/camera houdt! Het is zo onhandig als je er later achterkomt dat je niet goed hoorbaar bent.

Wil je wel wat proffesioneler geluid opnemen maar heb je een niet zo’n groot budget? Ik ben groot fan van deze Boya shotgun microfoon én deze Boya Duo Lavalier microfoon. Beide kun je tegelijk gebruiken op zowel je telefoon als je camera. Zorg bij de Boya Lavalier microfoon wel dat je hem niet tegen je kleding laat vallen aangezien dat voor ruis kan zorgen.

En hoe zit het met video licht?

Ja, nu heb je besloten met wat voor camera je gaat filmen, hoe je gaat filmen en waarmee je het geluid opneemt. Je kunt nu bijna aan de slag maar moet alleen nog even kijken naar het licht. Mijn voorkeur gaat het meeste uit naar daglicht. Licht dat op het moment van filmen in de camera komt zonder dat je licht hebt aan staan. Als je de camera goed instelt zou je daar een heel eind mee komen. Zit je toch op een donkerdere locatie of zijn belangrijke dingen niet goed zichtbaar? Dan zou ik je even kunnen kijken naar deze ringlamp. Deze is bijvoorbeeld ideaal voor een zakelijke vlog of een uitleg video waarbij je iets laat zien Daarnaast zit er ook een telefoonhouder bij waardoor je weer twee vliegen in één klap hebt! Wil je liever voor meerdere lichtpunten gaan (deze moet je dan wel goed neerzetten zodat je zo veel mogelijk schaduw voorkomt (sandwichen dus), dan zou je eens kunnen kijken naar bijvoorbeeld deze softboxen.

Uiteraard moet je helemaal zelf aanvoelen en bekijken wat voor soort video apparatuur jij nodig hebt en welke tips goed passen bij het video format dat jij gaat maken. Zo heb ik bijvoorbeeld naast mijn camera’s wel apparatuur voor geluid in huis maar gebruik ik het maar zelden. Daarentegen gebruik in het statief juist weer heel vaak en gebruik ik ook vaak genoeg mijn gimbal. Het is per video format totaal verschillend wat de benodigdheden zijn. Als je er na aanleiding van deze video apparatuur tips nog niet uitkomt of gewoon nog met meer vragen zit; stuur mij even een berichtje via de mail of Instagram en dan kijk ik graag even met je mee!

Starten met video blogs

-> 3 redenen om als ondernemer te starten met video

-> Wat voor video past bij jouw onderneming?

In deze blog maak ik gebruik van affiliatie links.

Share This